Tuin en Landschap

Duurzaamste Hovenier

Wie is de Duurzaamste hovenier van Nederland? Deze vraag wordt al meer dan 10 jaar gesteld, om te laten zien hoe duurzaam hoveniers nou eigenlijk bezig zijn. Bedrijven in de groene sector worden uitgedaagd om hun bedrijfsvoering, processen en materiaalkeuze tegen het licht te houden en te kijken of het nog duurzamer kan.

De verkiezing heeft zich door de jaren heen ontwikkeld. Zo wordt er onderscheid gemaakt in twee categorieën, Particuliere tuin en Openbare ruimte, om de verkiezing nog objectiever te laten verlopen en zodat ieder bedrijf, groot en klein, een eerlijke kans heeft.

Aanleiding voor de Duurzaamste Hovenier

De klimaatcrisis, die onder meer leidt tot warmere zomers, droogte, wateroverlast en aantasting van de biodiversiteit, noodzaakt de sector tot duurzaam ondernemen. Van grote ondernemingen wordt verwacht dat zij duurzaam werken, en bij grote aanbestedingen worden keurmerken geëist. Ook voor de rest van de markt geldt dat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

Hoveniers en groenvoorzieners zijn de schakel met particulieren en bedrijven/gemeenten ten aanzien van de buitenruimte, en zijn daarmee de ambassadeurs van een duurzame buitenruimte.

Samenwerken

Met de Duurzaamste Hovenier-verkiezing wil vakblad Tuin+Landschap, samen met partners, de hoveniers en groenvoorzieners verder helpen met het verduurzamen van tuinen en de openbare ruimte, en zeker ook hun eigen bedrijf. Aan de hand van een aantal criteria kunnen zij meten hoe duurzaam ze al zijn. Door samen te werken met duurzame partners kun je ook meer betekenen als duurzame hovenier.

Partners van de Duurzaamste hovenier zijn Innogreen, Terra Trainingen, Van Vliet Duurzaamhout.nl, Groene Sector Vakbeurs en NL Greenlabel.

Aanmelden

De verkiezing staat open voor alle Nederlandse bedrijven in de groene sector. Informatie over de nieuwe verkiezing volgt binnenkort.